Eerste dames op de top van de Puscanturpa Este

Sun, 08/05/2012 - 16:26 - Basecamp

3 augustus 2012 Eerste dames op de top van de Puscanturpa Este: Uiteraard konden de dames het niet op zich laten zitten en gaven ze de Puscanturpa Este nog een laatste kans. Gewapend met al het dons wat voorhanden was, doken zij nogmaals de noordwand in en met succes! in 16 uur beklommen Elly en Saskia, vergezeld met Bas S. onze pas geopende route Poco Loco.

We stonden die morgen al heel vroeg op en vertrokken om 3.50 uur. De motivatie tijdens de loop was niet bijster hoog, want we waren al driemaal onderweg geweest naar de berg. Saskia was met Vincent de eerste keer verkeerd gelopen. Elly had tijdens de eerste poging, samen met Bas S en Bas V, een lange omtrekkende beweging gemaakt rondom de berg. Echter daarna hadden we wel de juiste instap ontdekt. Een derde keer waren Saskia en Elly gestart en na een eerste voorgeklommen lengte toch teruggekeerd wegens harde wind en kou.
De aanloop gaat eerst over een heel lange trekking trail en vervolgens over blokkenterrein en gruis. We zijn in het blokkenterrein steeds beter geworden en springen als hindes van los blok naar los blok. We zijn blij als we om 08.50 uur bij de instap op de col staan. Het weer is super, het is zonnig en lekker warm. Er staat amper wind. Het dons blijft in de rugzak. Bas start met de eerste twee lengten. Door het mooie weer gaat het klimmen lekker en denken Saskia en ik, Poco Loco.... maar we komen er tijdens de klim achter dat sommige stukken best spannend zijn met veel losse meuk. Daarna klimmen Elly en Saskia een aantal lengten voor. Vlak onder de topgraat maken we een variant, Chicks variante, die Bas voorklimt. Hiermee komen we snel op de topgraat. Vooral bij de topgraat, gaat de naam zijn eer aan doen. Bas zekert ons van het laatste relais omhoog naar de top. Dit is zo'n 4 meter, die we vrijklimmen.
Jippie om 14.00 uur staan Saskia en Elly op de top. Dit is de vierde keer dat deze berg wordt beklommen en de eerste keer door 2 dames. We zijn supertrots en blij! Dit is een groot succes voor onze Peru expeditie, want we hebben allemaal hard gewerkt om de berg te bereiken met een topsucces voor allen.
We klimmen af naar het relais onder ons, na de nodige topfoto's met NKBV-vlag, en maken wat abseils en klimmen stukken af naar de instap.

Toen we in het donker terugliepen, zagen we ineens een hoofdlampje vanuit het BC. Dit was Martin, onze kok, die ons stond op te wachten. Dit was een warm welkom na een vermoeiende en prachtige kimdag, zodat we om 20.15 uur lekker konden genieten van ons avondmaal in BC.