De alpien instructeursopleiding

Sun, 06/14/2015 - 23:07 - Vincent Perrin

De opleiding tot Alpien Instructeur van de NKBV

In december 2013 heb ik me opgegeven voor de opleiding tot alpien instructeur bij de NKBV. Ik was toen al meer twee jaar actief bij de ASAC (Amsterdamse Studenten Alpen Club) als sportklim instructeur, en hoewel ik dat met heel veel liefde doe en het enorm leuk vind om te doen, ligt mij hart meer bij het alpinisme dan bij het sportklimmen. Lekker in de bergen zijn. Alpien instructeur worden was voor mij dan ook een logische stap in mijn instructeurs carrière.

Voor iedereen die niet weet hoe de opleiding eruit ziet of benieuwd is waar de opleiding uit bestaat heb ik deze blog geschreven.

De opleiding bestaat uit twee aparte delen.

Het eerste deel is een theorie gedeelte dat in Nederland plaatsvindt. Eenmaal toegelaten tot de opleiding wordt je in kleine groepen van twee of drie man onderverdeeld en krijg je een coach toegewezen. Met deze coach kom je een aantal keer bij elkaar om huiswerkopdrachten te bespreken (de beruchte PGO's). Deze opdrachten variëren van cursus planning tot tochtenplannen, weerkunden, groepsdynamica en kostten veel tijd om te maken. Ze zetten je wel goed aan het nadenken, maar kosten vele uren per opdracht (je moet er 6 in totaal maken).

Het gedeelte in Nederland bestaat verder nog uit een opleidingsweekend in een afgelegen dorp in Drenthe bij hoofdinstructeur Maarten van Noorden. Hoogtepunt van het weekend was het les geven over inbinden aan touw, aan gletsjertouw gaan en abseilen op een boerderij met een groep boeren uit de straat!. Het is natuurlijk ultiem genieten om mensen die niets met bergsport te maken hebben daar lesjes over te geven. 

Als afsluiting van het eerste gedeelte hebben we nog in Woerden een dagje onder andere een (twee-en-een-half uur durende!!) presentatie over weerkunde gehad. Enorm leerzaam natuurlijk.

Als je alles voldoende hebt gedaan, wordt je toegelaten tot het tweede gedeelte van de opleiding, het praktijk gedeelte in de Alpen. Met zeven instructeurs in opleiding zijn we twee weken opgeleid door de Nederlandse berggids Martijn Schell en NKBV hoofdinstructeuren Freek Strebe (eerste week) en Court Haegens (tweede week). Hierbij wat hoogtepunten en een globale beschrijving van de twee weken.

We hadden om te beginnen een hele leuke en gezellige groep instructeurs in opleiding, bestaande uit alleen maar studenten of pas afgestudeerden. Regien, Julius en ik (ASAC), Sytse (Yeti), Ruben (oud- TSAC) en Joris en Sjoerd (oud- MaasSAC). Je moet toch twee weken full time met elkaar optrekken, dus des te beter als het gezellige mensen zijn. 

De eerste week (die begon op 6 juli) stond sneeuw en ijs op het programma in het Ortler gebied. Ondanks dat het weer vrij slecht was (elke dag regen, sneeuw of andere ellende) hebben we toch veel kunnen doen. We zijn begonnen met wat basislessen van Martijn over hoe te lopen in sneeuw en ijs. Je zou zeggen dat dat gesneden koek zou moeten zijn, maar je moet de basis eerst goed begrijpen wil je deze kunnen overbrengen. Ook hebben we ervaring opgedaan met gletsjer- en graat tochten leiden en dan moet je voor jezelf en al je cursisten vooruitdenken. Een paar stress momenten die week waren de toetsmomenten, iemand uit een spleet halen onder tijdsdruk, (een volgens mij op het laatste moment bedachte) conditie test, een ijsroute voorklimmen en een ijsparcours, waarin lopen over ijs vrij extreme vormen aanneemt. Klein hoogtepunt van de week was dat we speciaal naar de Casati hut zijn gegaan, omdat we daar NL-ARG zouden kunnen kijken (op een tv van 20x20cm, maar dat maakt niet uit ). En dan kon Nederland niet eens winnen...

Regien aan het ijsklimmen

Regien aan het ijsklimmen, lekker steil!

 

Aan het einde van de eerste week werd er natuurlijk geëvalueerd en werd er besloten of iedereen geschikt was om met de opleiding door te gaan en wie er terug naar Woerden mocht... Gelukkig mocht iedereen door naar de tweede week. Een rustdag verder, na Freek ingewisseld te hebben voor Court kwamen we aan in Cortina d'Ampezzo in de Dolomiten. Het was mijn eerste keer in de Dolomieten, maar wat zijn de wanden steil en bruut daar! In de Dolomieten lag de nadruk meer op rots en hoe iemand door relatief makkelijk terrein (eerste tot vierde graads) te gidsen. Dan draait alles om de zekertechniek die je gebruikt: ga je uitzekeren, ga je aan verkort touw of zelfs touwtransport als het niet gevaarlijk is? Ook deze week was het weer niet heel goed, met vaak kans op warmte onweer in de middag. Maar de tijd dat het slecht weer is konden we goed benutten voor het volgende toetsmoment, het geven van een lesje van een halfuur aan beginnende alpinisten. Ook hebben we een paar makkelijk tochten gegidst, onder andere de normaalroute van de Westliche Zinne. Geen technisch moeilijke route, maar zie maar de gidsentijd te halen als je twee beginnende cursisten mee hebt... Een voordeel van de Dolomieten is dat je 's ochtends vanaf de camping vertrekt, je route klimt, en 's avonds weer gezellig met zijn allen op de camping kan koken. 

Wat ik zelf heel interessant vond aan de opleiding, is dat je de hele basis nog een keer doorneemt, maar nu ook vanuit didactiek oogpunt. Dus bijvoorbeeld niet alleen hoe loop ik door de sneeuw of rots, maar ook hoe kan ik het aan iemand uitleggen (en dat is zo makkelijk nog niet), dus begrijp ik het zelf wel goed genoeg? Ook moet je met cursisten heel goed de afweging kunnen maken, wanneer welke zekertechniek te gebruiken. Natuurlijk ook "noblesse oblige"!

Daarom kan ik aan iedereen die lesgeven en alpinisme leuk vindt deze opleiding van harte aanraden. Zowel qua eigen vaardigheden als didactiek heb ik er heel veel van geleerd. Het leuke was dat iedereen aan het einde van de twee weken het goede nieuws kreeg dat hij/zij geslaagd was :D

Als laatste wil ik nog de rest van de net geslaagde instructeur bedanken voor deze twee weken, de NKBV , de AOC voor het organiseren en geven van deze opleiding, de coaches die het eerste gedeelte ons hebben geholpen met de PGO's en als laatste Freek, Court en Martijn voor de twee weken praktijk opleiding!

In afgelopen hoogtelijn op pagina 76 is er ook een stukje verschenen over de instructeursopleiding:

http://issuu.com/nkbv/docs/01-84_hl032015/1